5 porcijos vaisių ir daržovių kasdien – misija įmanoma

Vaisiai ir daržovės yra neatsiejamas geros savijautos šaltinis – juose randame įvairiausių vitaminų, mineralų, antioksidantų, skaidulinių medžiagų. Kai prekybos centrų lentynos dažnai lūžta nuo saldumynų, pusfabrikačių pasirinkimo, didelės visuomenės dalies mityba prastėja – jie vis rečiau į savo racioną įtraukia vaisius ir daržoves. Ne vienas mokslinis tyrimas teigia, jog mažas daržovių, vaisių suvartojimas yra siejamas tiesiogiai su lėtinių ligų atsiradimu ir vystymusi. Svarbu paminėti, jog šios žemės išaugintos gėrybės prisideda ir prie geresnės kasdienės savijautos, normalios organų veiklos, hormonų apykaitos. Tad kaip kasdien suvalgyti reikiamą kiekį vaisių ir daržovių?

Dienos porcija – įveikiama labai lengvai

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) savo rekomendacijose teigia, jog suaugęs žmogus kasdien turėtų suvartoti apie 3-5 porcijas daržovių ir 2-4 porcijas vaisių. Paprastai tariant, tai turėtų būti apie 400 g vaisių ir daržovių, suvalgytų ne rečiau kaip penkis kartus per dieną.

Įsivaizduokime, kad viena porcija yra 80 g. Pateiksime keletą porcijų pavyzdžių dienai:

  • Vienas bananas, apelsinas, kriaušė, obuolys arba panašaus dydžio vaisius,
  • Pusė greipfruto arba avokado,
  • Meliono, ananaso arba panašaus didelio vaisiaus gabalas,
  • Du mandarinai, slyvos arba panašaus dydžio vaisiai,
  • Sauja vynuogių,
  • Dvi saujos šilauogių arba aviečių.

Pavertus tai į realias porcijas galima pastebėti, jog suvalgyti tiek vaisių ar daržovių yra visai nesudėtinga. 400 g per dieną nėra daug – tokio kiekio pakaks, kad gautumėte reikiamą vitaminų, mineralinių medžiagų, antioksidantų kiekį.

Rutinos svarba

Visgi, kad vaisių ir daržovių valgymas taptų įpročiu, reikia susikurti dienos rutiną, nes dėl didelio užimtumo darbe, kasdienių rūpesčių žmonės tikrai pamiršta sveikai ir subalansuotai maitintis. Vienas iš paprastų sprendimų – vaisiai biure. Apie atskirą vaisių pirkimą galvoti kolegoms nebereikės, beliks tik susidėlioti savo mitybos dienotvarkę, kuri galėtų atrodyti taip:

  • Pusryčiai, atvykimas į darbą. Vietoj kavos su šokoladuku – kava, o po to obuolys.
  • Užkandis po sočių pietų – uogos, apelsinas, kriaušė.
  • Pavakariai – sauja vynuogių, gabalėlis meliono.
  • Jei yra galimybė – galite susiplakti glotnutį, kuris turės tiek pat naudingųjų savybių kiek šviežias vaisius. Sportuojantys gali įsimaišyti ir baltymų miltelių – puikus pasiruošimas prieš vakarinę treniruotę.

Po tokių sveikų užkandžių nebesinorės užkandžiauti saldumynais, jausite sveiką energijos antplūdį, numalšinsite alkį. Prie vaisių taip pat galite įtraukti ir saujelę riešutų dar didesniam maistingumui.

Naudingi patarimai

Keletas rekomendacijų, kurios padės į savo mitybą įtraukti dar daugiau vaisių ir daržovių:

  • Rinkitės sezoninę produkciją, nes joje yra daugiausiai naudingųjų medžiagų, o skoninės savybės – taip pat geriausios.
  • Venkite naudoti riebius padažus salotose – taip tik prisirinksite papildomų ir nereikalingų kalorijų.
  • „Vaivorykštės“ taisyklė arba stenkitės valgyti įvairių vaisių ir daržovių. Skirtingos jų spalvos turi ir skirtingas naudingąsias medžiagas.
  • Nepadauginkite džiovintų vaisių – juos rekomenduojama valgyti iškart po pagrindinių patiekalų. Rinkitės necukruotus džiovintus vaisius.
  • Daržoves labai paprastą įtraukti į mitybą ruošiant troškinius. Net nepajusite, kiek daug jų galite suvalgyti. Visgi, daržovių rekomenduojama nepervirti, kad jos neprarastų naudingųjų savybių.
  • Šaldiklyje vaisiai ir daržovės gali gyvuoti labai ilgai. Puiki galimybė pasiruošti sveikuoliškų kokteilių, ledų ar kitų skanumynų.

Jei jau gavote įkvėpimą vartoti daugiau vaisių ir daržovių, SnackBox vaisiai biure šią misiją padarys dar lengvesnę. Vaisių dėžučių pasirinkimas padės gauti reikiamų naudingųjų medžiagų kiekį, o dėžučių prenumeratos procesas labai paprastas – už jus skaniais vaisiais kiekvieną savaitę pasirūpinsime mes. Vaisių dėžutės – tai puikus būdas užtikrinti gerą kolegų savijautą ir motyvaciją.

Į VIRŠŲ