Emocinis valgymas darbe: kaip jį sukontroliuoti?

Emocinis valgymas yra jau daugeliui pažįstamas reiškinys, kai žmonės naudoja maistą kaip priemonę susidoroti su neigiamomis emocijomis, tokiomis kaip stresas, nerimas, liūdesys ar nuobodulys. Dažnai dalį tokių neigiamų emocijų žmonės patiria ir darbe – griebia po ranka pirmą pasitaikiusį šokoladuką ir bando nuslopinti neigiamas mintis emociniu užkandžiavimu. Šiam elgesio atsiradimui galima rasti įvairiausių priežasčių, tačiau kyla klausimas – kaip jį įveikti? Apie priežastis ir įveikimo metodus pasakojame šioje apžvalgoje.

Emocinio valgymo priežastys

Emocinis ryšys tarp maisto ir komforto dažnai užmezgamas nuo vaikystės, kai žmonės išmoksta susieti tam tikrus maisto produktus su teigiamomis emocijomis. Laikui bėgant toks išmoktas elgesys tampa įprasta reakcija į stresą, todėl nutraukti šį ciklą tikrai nelengva.

Kai patiriamas stresas, organizmas išskiria kortizolį – hormoną, susijusį su atsaku „kovok arba bėk“ (angl. fight or flight), kuris gali padidinti apetitą ir potraukį kaloringam maistui. Pastebima, kad valgant saldų ir riebų maistą, išskiriami geros savijautos hormonai, tokie kaip serotoninas ir dopaminas. Tai sukuria laikiną palengvėjimo nuo streso jausmą.

Svarbu pridurti, kad valgymas streso metu gali atsirasti nesąmoningai, kai žmonės tik vėliau suvokia, kad valgė reaguodami į stresą. Nuobodulys gali dar labiau stimuliuoti šį elgesį, nes valgymas atitraukia dėmesį ir užpildo laisvą laiką.

Kaip įveikti emocinį valgymą darbe?

Norint įveikti emocinio valgymo problemą, labai svarbu sukurti alternatyvius įveikimo mechanizmus, suprasti savo valgymo įpročius ir sąmoningai stengtis nutraukti emocinį ryšį tarp streso, patiriamo darbe, ir maisto. Keletas būdų, kurie padeda įveikti šį žalingą įprotį:

  • Atkreipkite dėmesį, kas jums kelia stresą darbe ir skatina emocinį valgymą: gal tai tam tikros užduotys darbe, vadovo laiškai? Supratę pagrindinius „trigerius“, galėsite sąmoningai kontroliuoti savo valgymo įpročius bei ieškoti alternatyvų, kaip juos įveikti – pasikalbėti su vadovu, paprašyti kolegų pagalbos ir t. t.
  • Raskite alternatyvių veiklų, padedančių įveikti stresą. Pertraukėlės metu pasivaikščiokite, aplankykite draugišką kolegą. Jei turite vietos ir galimybių, lengvai prasimankštinkite arba pamedituokite.
  • Laikykitės subalansuotos ir reguliarios mitybos grafiko. Venkite praleisti pusryčius ar pietus, nes tada išalksite, o streso metu tikrai griebsitės nesveiko užkandžio.
  • Rinkitės maistingą maistą, kuris suteikia ilgalaikės energijos ir leidžia jaustis sočiais. Į savo racioną įtraukite įvairius vaisius, daržoves, liesus baltymus ir nesmulkintus grūdus. Taip pat labai svarbu nepamiršti gerti pakankamai vandens.
  • Jei esate linkę užkandžiauti, kai patiriate stresą, rinkitės sveikus užkandžius kaip švieži vaisiai, riešutai ir daržovės. Dažnas darbdavys stengiasi rūpintis savo darbuotojais ir virtuvėlėje bent jau vaisių tikrai rasite.

„Snackbox“ rūpinasi, kad Lietuvos biurų darbuotojai kasdien turėtų vaisių ir sveikų užkandžių, kurie pagerintų nuotaiką, sustiprintų imunitetą ir praturtintų organizmą vertingomis medžiagomis.

Į VIRŠŲ