Gerai atminčiai, stipriam imunitetui ir sveikai odai – visų pamiltas obuolys

Jei kalbėtume apie sveiką mitybą ir reikėtų pasakyti tris vaisius, kuriuos dažniausiai suvalgote, tikėtina, kad obuolį paminėtumėte. Obuolį galima vadinti ir lietuvių nacionaliniu vaisiumi – juo mūsų tautiečiai ne tik užkandžiauja, bet ir kepa įvairius gardėsius. Kai valgote obuolį – nenulupkite jo. Obuolio žievelė yra praturtinta gausiu maistingųjų medžiagų kiekiu. O kiek naudos sveikatai slypi šiame vaisiuje – apžvelgsime mūsų edukaciniame įraše.

Užkandžiausi obuoliu – turėsi daugiau energijos

Obuoliai yra natūralus gliukozės šaltinis. Na, o smegenims gliukozė tikrai patinka, ypač tada, kai trūksta energijos. Toji energija, kurią gaunate iš obuolių, naudinga tiek kognityvinių funkcijų palaikymui, tiek atminties pagerinimui. Tad jeigu jaučiate, kad pavargote darbe ir norite pasidaryti pertraukėlę su užkandžiu – rinkitės obuolį.

Šie vaisiai yra turtingi antioksidantais, tokiomis kaip polifenoliai ir vitaminas C. Būtent minėti antioksidantai gali padėti apsaugoti smegenis nuo laisvųjų radikalų poveikio, kurie gali skatinti senėjimo procesą ir prisidėti prie neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga, vystymosi. Vitaminas C taip pat prisideda prie stipresnio imuniteto.

O ar esate girdėję apie pektiną? Jo taip pat galima rasti obuoliuose. Pektinas gali padėti reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje, o tai yra svarbu smegenų funkcijai, nes per didelis gliukozės svyravimas gali neigiamai paveikti kognityvines funkcijas. Be to, obuoliuose esantys mikroelementai, tokie kaip vitaminas K, taip pat gali būti naudingi smegenų sveikatai ir prisidėti prie geresnės atminties.

Sveikesnei organizmo veiklai

Be naudos energijai ir atminčiai, obuoliuose esančios maistinės medžiagos taip pat naudingos širdies ir kraujagyslių sveikatai. Juose yra skaidulų, kurios padeda mažinti blogojo cholesterolio įsisavinimą, o tai gali padėti sumažinti širdies ligų ir insulto riziką.

Skaidulos taip pat naudingos virškinimui – jos skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi žarnyne, o tai padeda palaikyti sveiką žmogaus virškinimo sistemą. Šis skaidulų kupinas vaisius yra vertas dėmesio ir tiems, kurie nori numesti nereikalingų kilogramų. Obuoliuose mažai kalorijų ir juos valgydami jausitės sotūs pakankamai ilgai. Tikrai ilgiau nei suvalgę šokoladinį batonėlį.

Jau minėjome, kad šis vaisius turi antioksidantų ir jie yra naudingi ne tik smegenims, bet ir mūsų odai. Oda yra apsaugoma nuo laisvųjų radikalų pažeidimų ir išliks ilgiau jaunatviška bei skaisti.

Užkandžio receptas

Jei norite maistingo ir sotaus užkandžio darbe, supjaustykite obuolį riekelėmis ir pagardinkite riešutų sviestu. Gausite ir energijos, ir naudingųjų riebalų bei baltymų.

Taigi, obuolys yra ne veltui lietuvių pamėgtas vaisius, o per tiek metų jau daugeliui teko išragauti įvairiausių jo veislių. „Snackbox“ komanda taip pat pastebi, kad biuro darbuotojai noriai renkasi obuolius kaip užkandį. Padovanokite savo komandai skanių, sveikų ir organizmui naudingų užkandžių, o pristatymu į jūsų biurą pasirūpinsime mes.

Į VIRŠŲ